Over Arenda

Mijn eigen verlieservaringen motiveren mij dit werk te doen. Als fotograaf bij een afscheid realiseer ik me dat ik op een zeer kwetsbaar en intiem moment in uw leven kom.

Ik ben Arenda Oomen, geboren in 1972 op het Groningse platteland. Nu woon ik in Den Haag en ben moeder van twee kinderen.

Sinds 1994 werk ik als zelfstandig fotograaf. Ik ben opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Fotografie. Mijn werk is heel divers. De ene dag portretteer ik een minister, de andere dag fotografeer ik juist iemand die het niet gewend is om voor de camera te staan. Voorbeelden van dit werk vindt u op arendaoomen.nl

Fotografie rondom afscheid is een aparte discipline vanwege de intimiteit die erbij komt kijken. Als moeder heb ik een extra scherp oog voor kinderen.

Mijn vader verongelukte toen ik elf jaar was. In die tijd werd een kind niet betrokken bij het afscheid. Ik herinner me weinig van deze periode terwijl die mijn leven op zijn kop zette. Toen mijn moeder vele jaren later overleed, legde een fotograaf haar uitvaart vast. Door de foto’s kan ik de mooie en verdrietige momenten in alle rust herbeleven. We eerden haar leven, het terugzien hiervan geeft mij troost en houvast.

Doordat ik weet hoe belangrijk en troostend foto’s kunnen zijn, ook als fotograaf, heb ik besloten mij te specialiseren in afscheidsfotografie. Dit werk brengt mijn behoefte aan zingeving en ervaring als professioneel fotograaf samen.

Ik zet me 100% in voor het beste resultaat.

Arenda in de pers

Interview in ‘Waarheen, waarvoor’ van Annette Born
(boek verkrijgbaar via uitgeverij Vesper Publishing)

Podcast interview museum Beeld en Geluid voor het Haags Verhaal

Interview in ‘Kerk in Den Haag’ november 2021

Artikel in Antenne september 2021

https://www.totzover.nl/funeraire-academie/uitvaart-in-tijden-van-corona-overview/interview-met-uitvaartfotograaf-arenda-oomen/

Artikel in ZeeheldenNieuws

Ik zet me vrijwillig in voor Stichting Make a Memory. Deze stichting fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar. Daarnaast ben ik aangesloten bij het Netwerk Uitvaartvernieuwers en bij Jouw Laatste Levensfase.

"Mijn camera’s maken geen geluid, een flitser gebruik ik niet."