Vragen (FAQ)

Antwoorden op de vragen die mij het meest worden gesteld, probeer ik hier te geven.

Staat uw vraag er toch niet bij, mailt of belt u mij dan? 06 5383 3039.

 • Het boek

  Waarom een boek?

  Papier geeft rust. Een boek is toegankelijk. U kunt het rustig doorbladeren, openleggen op een bepaalde pagina, aan anderen tonen en een gesprek openen. U ziet veel meer terug dan dat u op de dag zelf heeft kunnen zien. Het in handen hebben van een mooi boek is een totaal andere beleving dan het kijken naar een beeldscherm. U ontvangt ook een link van het boek en een diashow met de foto’s uit het boek. U krijgt ook een link waarmee u de foto’s uit het boek en de overige foto’s kunt downloaden.

   

  Wat kost het boek?

  De kosten van het boek zijn verwerkt in mijn standaardprijs van € 695,–. Op de pagina prijzen vindt u alle specificaties.

  Wanneer u het standaardboek extra wilt bestellen komt daar € 100,- bij.

  Zijn de prijzen inclusief BTW?

  Ja,

  Hoe groot is het boek?

  Het standaard fotoboek is 20 x 20 cm groot en telt 15 dubbele pagina’s. Het is handgebonden en heeft een harde kaft met stevige tussenbladen. Wilt u een ander formaat boek, meer pagina’s? Ik maak hiervoor een aparte offerte.

  Hoeveel boeken kan ik bestellen?

  U ontvangt één herinneringsboek maar u kunt uiteraard meer exemplaren bestellen.

  Kan ik de foto’s voor het boek zelf selecteren?

  Ik maak een selectie. Voordat het boek naar de drukker gaat, ontvangt u de opmaak digitaal. Samen kunnen we de fotoselectie eenmalig aanpassen.

   

   

  Er zijn meer foto’s gemaakt dan in het boek staan…

  U ontvangt een link naar een online fotogalerij met alle foto’s, die u kunt downloaden. Deze fotogalerij is niet openbaar.

  Hoeveel foto's ontvang ik?

  De richtlijn is ongeveer 25-30 foto’s per uur. Vaak zijn het er in de praktijk meer. U kunt er vanuit gaan dat alle belangrijke momenten in de selectie zitten, zowel in het boek als in de fotogalerij.

   

  Hoe groot worden de foto's geplaatst?

  De foto’s verschillen in grootte. Nadat de foto’s zijn uitgezocht voor het boek,  maak ik per pagina een opmaak.

  Kleur of zwartwit?

  Mijn foto’s zijn een combinatie van overzichtsbeelden en detailfoto’s, in kleur en zwartwit.

  Wanneer ontvang ik de eerste foto’s?

  Ongeveer een week na het maken van de reportage stuur ik u een persoonlijke link naar de online fotogalerij. Daar kunt u de foto’s bekijken.

   

  Kan ik de foto’s ook los downloaden?

  Ja, u kunt de foto’s downloaden vanaf de beveiligde online fotogalerij die alleen voor u toegankelijk is. U ontvangt van mij een link. De link kunt u ook delen met anderen.

  Wanneer ontvang ik het boek?

  Binnen zes weken na het afstemmen van de inhoud ontvangt u het boek.

  Wanneer de inhoud van het boek definitief is ontvangt u hiervan ook een link. Deze link kunt u delen met anderen.

 • Rondom het afscheid

  Wat is de meerwaarde van het fotograferen van een uitvaart?

  Afscheid nemen van een geliefd persoon is een verdrietig proces. Toch zijn er ook mooie en dierbare momenten. Foto’s leggen de gevoelens voor de overledene en de nabestaanden vast en maken de intieme sfeer van die dag voelbaar. Voor kinderen kunnen foto’s extra houvast geven. Soms zijn ze nog te jong om een afscheid bewust mee te maken of stellen ze hun rouw uit.  Een fotoverslag laat u in alle rust terugkijken wanneer u dat wilt.

  In de foto’s ziet u de liefde, de saamhorigheid, de bijzondere sfeer van het afscheid terug. Ik fotografeer de bloemen, details als een hand op een schouder, mooi binnenvallend licht en maak overzicht foto’s. U krijgt sfeervolle en waarheidsgetrouwe foto’s. U zult veel meer terug zien dan u zich kan herinneren van de dag zelf. Een boek is een houvast voor als het gemis zwaar is. Zelfs jaren later, generaties later, houden foto’s hun waarde.

  Met uw boek blijven de herinneringen levend. Foto’s brengen troost.

   

  Staat de aanwezigheid van een fotograaf de intieme sfeer van een uitvaart in de weg?

  Ik houd natuurlijk rekening met de bijzondere omstandigheden. Onzichtbaar ben ik niet, maar u kunt erop vertrouwen dat een bescheiden opstelling voor zich spreekt. Ik flits niet, mijn camera’s hoort u niet. De intieme sfeer wordt niet verstoort. Bij referenties kunt u de ervaringen van anderen lezen.

   

  Fotografeer je alleen bij de uitvaart?

  Nee, er zijn meer mogelijkheden. Desgewenst fotografeer ik ook het voor een overlijden. In overleg is veel mogelijk. Het is een intens verdrietig proces dat ook mooie en dierbare momenten kent. Ik leg die momenten graag voor u vast. Mijn beeldverslag toont de gevoelens voor elkaar. De foto’s die ik maak, variëren van (gezins)portretten, een dagje uit of een dag uit uw leven.

  Na overlijden kunt u ook denken aan het sluiten van de kist, een condoleance, het plaatsen van een gedenksteen of het uitstrooien van de as.

  Waarom is het juist voor kinderen fijn een herdenkingsboek te hebben?

  Voor kinderen kunnen foto’s een extra steun zijn omdat zij hun rouw vaak uitstellen. Gemis en verdriet komen vaak jaren later. Foto’s helpen bij de verwerking. Ze openen een gesprek, bieden troost en voeden de herinnering.

   

 • Praktische zaken

  Kan ik jou met deze corona-maatregelen nog inhuren?

  Dat kan zeker. Ik hanteer de 1,5 meter afstand. Afscheidsfotografie is juist nu nog meer van waarde omdat veel mensen niet naar een uitvaart durven of kunnen komen. Zo kunt u later door middel van het fotoboek de herinneringen alsnog delen, ook met diegene die er niet bij konden zijn.

   

  Kan ik de kosten van de fotografie declareren bij mijn verzekering?

  Verscheidene uitvaartverzekeringen hebben binnen de polis een vrij te besteden budget. U zou dit kunnen besteden aan fotografie. Neemt u contact op met uw verzekeringsadviseur of uitvaartondernemer voor de mogelijkheden.

  Is een boek met meer pagina’s of ander maatwerk mogelijk?

  Maatwerk is altijd mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld dat ik meer dan 4 uur fotografeer? Wenst u meer boeken, in een ander formaat, met meer pagina’s, wellicht zelfs een opbergbox? Ik maak graag een passende offerte. U kunt mij alles vragen, ik denk met u mee.

  Wat is je werkwijze?

  Het heeft mijn voorkeur om vooraf persoonlijk of telefonisch kennis te maken. Ik kan dan toelichten hoe ik te werk ga. De communicatie kan ook via de uitvaartondernemer gaan. Van tevoren spreken we duidelijk af welke gebeurtenissen ik mag fotograferen en welke niet. Zo houdt u de regie. Per mail stuur ik de offerte met hierin de gemaakte afspraken. Mijn algemene voorwaarden stuur ik dan ook mee.

  De belangrijkste momenten ontvangt u in een mooi fotoboek.

  Hoe gevarieerd zijn je foto’s?

  Mijn foto’s zijn een combinatie van overzichtsbeelden en detailfoto’s, in kleur en zwart-wit. Ik kan de meeste variatie in foto’s bieden als ik de nodige bewegingsvrijheid heb tijdens het fotograferen. In het boek krijgen de foto’s verschillende formaten.

   

  Hoe voorkom je dat mensen ongewild op de foto komen?

  Mensen zien bij binnenkomst een aankondiging staan dat er op verzoek van de familie een fotograaf aanwezig is. Aanwezigen die bezwaar hebben gefotografeerd te worden verzoek ik dit mij kenbaar te maken. Dan houd ik daar rekening mee.

  Worden mijn foto’s op fotografierondomafscheid.nl geplaatst?

  De foto’s die ik maak zijn alleen voor u. Alleen met uw uitdrukkelijke toestemming plaats ik foto’s op fotografierondomafscheid.nl zodat ook anderen zich een beeld kunnen vormen van mijn afscheidsfotografie. Mocht het een foto betreffen met veel mensen erop en een afgebeeld persoon voet zich hier niet comfortabel bij, dan verwijder ik de foto direct zodra dit wordt doorgegeven.

  Maak je ook video's?

  Nee, maar ik heb goede contacten met een cameraman die prachtige afscheidsvideo’s maakt. Wij kunnen prima samenwerken tijdens een uitvaart.

  Kan ik meer van jouw werk bekijken dan wat ik op deze website zie?

  De foto’s op fotografierondomafscheid.nl geven een goede indruk van mijn fotografie. Ik sta tussen de mensen, met respect voor de gebeurtenis. Tijdens een persoonlijke kennismaking kan ik u voorbeeldboeken laten zien. Ander werk van mij vindt u op arendaoomen.nl

  Mag ik de foto’s rondsturen of geldt er copyright?

  De foto’s die ik u lever, zijn bedoeld voor privégebruik. Wanneer u zelf foto’s doorstuurt of plaatst op social media, is het uw eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot de wetgeving van de AVG. Zelf zal ik nooit foto’s verspreiden zonder uw nadrukkelijke toestemming.