Vragen (FAQ)

Antwoorden op de vragen die mij het meest worden gesteld, probeer ik hier te geven.

Staat uw vraag er niet bij, mailt of belt u mij dan gerust: 06 5383 3039.

 • Het boek

  Waarom een boek?

  U heeft hiermee een heel persoonlijk fotoboek in handen. Papier geeft rust. Een boek is toegankelijk. U kunt het rustig doorbladeren, openleggen op een bepaalde pagina, aan anderen tonen en makkelijk een gesprek mee openen. U ziet veel meer terug dan dat u op de dag zelf heeft kunnen zien. Het in handen hebben van een mooi boek is een totaal andere beleving dan het kijken naar een beeldscherm. De kleuren en de materiaalkeuze van de kaft kiezen we in overleg. Desgewenst kan de naam van de overledene op de kaft worden gedrukt. Zo krijgt u een heel persoonlijk fotodocument.

  U ontvangt een link van het boek en een link naar een fotogalerij met nog meer foto’s. Deze foto’s kunt u downloaden.

   

  Wat kost het boek?

  De kosten van het boek zijn verwerkt in mijn standaardprijs van € 695,–. Op de pagina prijzen vindt u alle specificaties.

  Wanneer u het standaardboek extra wilt bestellen komt daar € 125,- bij.

  Zijn de prijzen inclusief BTW?

  Ja.

  Hoe groot is het boek?

  Het standaard fotoboek is 20 x 20 cm groot en telt 15 dubbele pagina’s. Het is handgebonden en heeft een harde kaft met stevige tussenbladen. Wilt u een ander formaat boek, meer pagina’s? Ik maak hiervoor een aparte offerte. Er is heel veel mogelijk.

  Hoeveel boeken kan ik bestellen?

  U ontvangt één herinneringsboek maar u kunt uiteraard meer exemplaren bestellen.

  Kan ik de foto’s voor het boek zelf selecteren?

  Ik maak een selectie, maar wilt u dat zelf liever doen kan dat ook. Voordat het boek naar de drukker gaat, ontvangt u de opmaak digitaal. Samen kunnen we de fotoselectie eenmalig aanpassen.

   

   

  Er zijn meer foto’s gemaakt dan in het boek staan…

  U ontvangt een link naar een online fotogalerij meer geselecteerde foto’s, deze foto’s kunt u downloaden. De fotogalerij is niet openbaar. U ontvangt een inlogcode en een pincode om de foto’s te kunnen downloaden.

  Hoeveel foto's ontvang ik?

  De richtlijn is ongeveer 25 foto’s per uur. Vaak zijn het er in de praktijk meer. U kunt er vanuit gaan dat alle belangrijke momenten in de selectie zitten, zowel in het boek als in de fotogalerij. Bij 4 uur fotografie zitten er 75 bewerkte foto’s in de prijs. Wilt u meer foto’s ontvangen dan maken we daar een aparte prijs-afspraak over.

   

  Hoe groot worden de foto's geplaatst?

  De foto’s verschillen in grootte. Nadat de foto’s zijn uitgezocht voor het boek, maak ik per pagina een opmaak.

  Kleur of zwartwit?

  Mijn foto’s zijn een combinatie van overzichtsbeelden en detailfoto’s, in kleur en soms zwartwit.

  Wanneer ontvang ik de eerste foto’s?

  Ongeveer een week na het maken van de reportage stuur ik u een persoonlijke link naar de online fotogalerij. Daar kunt u de foto’s bekijken en downloaden.

   

  Kan ik de foto’s ook los downloaden?

  Ja, u kunt de foto’s downloaden vanaf de beveiligde online fotogalerij die alleen voor u toegankelijk is. U ontvangt van mij een link. De link kunt u ook delen met anderen. U ontvangt ook een pincode om de foto’s te downloaden.

  Wanneer ontvang ik het boek?

  Binnen maximaal zes weken na het afstemmen van de inhoud ontvangt u het boek. De praktijk wijst uit dat het vaak sneller is.

  Wanneer de inhoud van het boek definitief is ontvangt u hiervan ook een link. Deze link kunt u delen met anderen.

 • Rondom het afscheid

  Wat is de meerwaarde van het fotograferen van een uitvaart?

  Afscheid nemen van een geliefd persoon is een verdrietig proces. Rondom een afscheid zijn er ook mooie en dierbare momenten die vaak langs u heen gaan maar waar u later veel steun aan kan hebben. Foto’s leggen de gevoelens voor de overledene en de nabestaanden vast en maken de intieme sfeer van dat moment voelbaar. Voor kinderen kunnen foto’s extra houvast geven. Soms zijn ze nog te jong om een afscheid bewust mee te maken of stellen ze hun rouw uit.  Een fotoboek laat u in alle rust terugkijken wanneer u dat wilt.

  In de foto’s ziet u de liefde, de saamhorigheid, het verdriet, de bijzondere sfeer van het afscheid terug. Ik fotografeer de bloemen, details als een hand op een schouder, mooi binnenvallend licht en maak overzicht foto’s. U krijgt sfeervolle en waarheidsgetrouwe foto’s. U zult veel meer terug zien dan u zich kan herinneren van de dag zelf. Een boek is een houvast voor als het gemis zwaar is. Zelfs jaren later, generaties later, houden foto’s hun waarde.

  Met uw persoonlijke boek blijven de herinneringen levend. Foto’s brengen troost.

   

  Staat de aanwezigheid van een fotograaf de intieme sfeer van een uitvaart in de weg?

  Ik houd natuurlijk rekening met de bijzondere omstandigheden. Onzichtbaar ben ik niet, maar u kunt erop vertrouwen dat een bescheiden opstelling voor zich spreekt. Ik flits niet, mijn camera’s hoort u niet. De intieme sfeer wordt niet verstoort. Bij referenties kunt u de ervaringen van anderen lezen.

   

  Fotografeer je alleen bij de uitvaart?

  Nee, in overleg is bijna alles mogelijk.

  Een proces van afscheid verdient aandacht. Ik leg graag die dierbare en moeilijke momenten  voor u vast. Mijn beeldverslag toont de gevoelens voor elkaar.

  Denkt u aan (gezins)portretten, een sfeerverslag van een dag uit, een verjaardag, een afscheid bij leven, een dag uit uw leven of vult u maar in….

  Na overlijden kunt u ook denken aan het sluiten van de kist, een condoleance, het plaatsen van een gedenksteen of het uitstrooien van de as.

  Waarom is het juist voor kinderen fijn een herdenkingsboek te hebben?

  Voor kinderen kunnen foto’s een extra steun zijn omdat zij hun rouw vaak uitstellen. Gemis en verdriet komen soms (tientallen) jaren later. Foto’s helpen bij de verwerking. Ze openen een gesprek, bieden troost en voeden de herinnering.

   

 • Praktische zaken

  Kan ik jou met deze corona-maatregelen nog inhuren?

  Dat kan zeker. Ik hanteer de 1,5 meter afstand. Afscheidsfotografie is juist nu nóg meer van waarde omdat veel mensen niet naar een uitvaart kunnen of durven komen. Zo kunt u later door middel van het fotoboek de herinneringen alsnog delen, ook met diegene die er niet bij konden zijn.

   

  Kan ik de kosten van de fotografie declareren bij mijn verzekering?

  Verschillende uitvaartverzekeringen hebben binnen de polis een vrij te besteden budget. U zou dit kunnen besteden aan fotografie. Neemt u contact op met uw verzekeringsadviseur of uitvaartondernemer voor de mogelijkheden.

  Is een boek met meer pagina’s of ander maatwerk mogelijk?

  Maatwerk is altijd mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld dat ik meer dan 4 uur fotografeer? Wenst u meer boeken, in een ander formaat, met meer pagina’s, een opbergbox? Ik maak graag een passende offerte. U kunt mij alles vragen, ik denk met u mee.

  Wat is je werkwijze?

  Het heeft mijn voorkeur om vooraf persoonlijk of telefonisch kennis te maken. Ik kan dan toelichten hoe ik te werk ga. De communicatie kan ook via de uitvaartondernemer gaan. Van tevoren spreken we duidelijk af welke gebeurtenissen ik mag fotograferen en welke niet. Zo houdt u de regie. Per mail stuur ik de offerte met hierin de gemaakte afspraken. Mijn algemene voorwaarden stuur ik dan ook mee.

  De belangrijkste momenten ontvangt u in een mooi fotoboek.

  Hoe gevarieerd zijn je foto’s?

  Mijn foto’s zijn een combinatie van overzichtsbeelden en detailfoto’s, in kleur en soms zwart-wit. Ik kan de meeste variatie in foto’s bieden als ik de nodige bewegingsvrijheid heb tijdens het fotograferen. In het boek krijgen de foto’s verschillende formaten.

  Hoe voorkom je dat mensen ongewild op de foto komen?

  Ik bied de mogelijkheid dat men bij aankomst een aankondiging staan dat er op verzoek van de familie een fotograaf aanwezig is. Aanwezigen die bezwaar hebben gefotografeerd te worden verzoek ik dit mij kenbaar te maken. Dan houd ik daar rekening mee.

  Worden mijn foto’s op fotografierondomafscheid.nl geplaatst?

  De foto’s die ik maak zijn alleen voor u. Alleen met uw uitdrukkelijke toestemming plaats ik foto’s op fotografierondomafscheid.nl zodat ook anderen zich een beeld kunnen vormen van mijn afscheidsfotografie. Mocht het een foto betreffen met veel mensen erop en een afgebeeld persoon voet zich hier niet comfortabel bij, dan verwijder ik de foto direct zodra dit wordt doorgegeven.

  Maak je ook video's?

  Nee, maar ik heb goede contacten met een cameraman die prachtige afscheidsvideo’s maakt. Wij kunnen prima samenwerken tijdens een uitvaart.

  Kan ik meer van jouw werk bekijken dan wat ik op deze website zie?

  De foto’s op fotografierondomafscheid.nl geven een goede indruk van mijn fotografie. Ik sta tussen de mensen, met respect voor de gebeurtenis. Tijdens een persoonlijke kennismaking kan ik u voorbeeldboeken laten zien. Ander werk van mij vindt u op arendaoomen.nl

  Mag ik de foto’s rondsturen of geldt er copyright?

  De foto’s die ik u lever, zijn bedoeld voor privégebruik. Wanneer u zelf foto’s doorstuurt of plaatst op social media, is het uw eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot de wetgeving van de AVG. Zelf zal ik nooit foto’s verspreiden zonder uw nadrukkelijke toestemming.