Vragen (FAQ)

Antwoorden op de vragen die mij het meest worden gesteld.

Staat uw vraag er niet bij, mailt of belt u mij dan gerust: 06 5383 3039.

 • Het boek

  Waarom een boek?

  U heeft hiermee een heel persoonlijk fotodocument in handen. Afscheid nemen is meer dan verdriet. Juist dat zie je terug in de foto’s. Je voelt de liefde en de verbondenheid. Het kunnen terug kijken naar deze foto’s brengen steun en geven de ruimte om herinneringen op te halen.

  Papier geeft ook rust. Een boek is toegankelijk, makkelijk te pakken en weg te leggen wanneer u dat wilt. U kunt het rustig doorbladeren, openleggen op een bepaalde pagina, aan anderen laten zien en makkelijk een gesprek mee openen. U ziet veel meer terug dan dat u op de dag zelf heeft ervaren. Het is een hulpmiddel het verlies een plek te geven om beter verder te kunnen. Voor kinderen kunnen foto’s extra houvast geven. Soms zijn ze te jong zich iets te herinneren en/of stellen ze hun rouw uit. Ik kan ook verschillende boeken maken. Bijvoorbeeld voor ieder kind een eigen boek met andere foto’s.

  Hoe anderen het boek ervaren leest u hier: referenties

  De kleuren en de materiaalkeuze van de kaft kiest u zelf. Desgewenst kan de naam van de overledene in de kaft worden gedrukt. Zo krijgt u een nóg persoonlijker fotoboek.

  U ontvangt een link van het boek en een link naar een fotogalerij met nog meer foto’s. Deze foto’s kunt u downloaden.

   

  Wat kost het boek?

  De kosten van de afscheidsreportage en het boek zijn € 749,- . Op de pagina prijzen vindt u meer informatie.

  Heeft u andere wensen of nog vragen? Ik denk graag met u mee.

  Extra standaardboek (20×20 cm 15 dubbele pagina’s)  € 150,-

  Zijn de prijzen inclusief BTW?

  Ja.

  Hoe groot is het boek?

  Het standaard fotoboek is 20 x 20 cm groot en telt 15 dubbele pagina’s. Het is handgebonden en heeft een harde kaft met stevige tussenbladen. Wilt u een ander formaat boek, meer pagina’s? Ik maak hiervoor een aparte offerte. Er is heel veel mogelijk.

  Hoeveel boeken kan ik bestellen?

  U ontvangt één herinneringsboek maar u kunt uiteraard meerdere exemplaren bestellen. Ook verschillend vormgegeven als u dat wenst, bijvoorbeeld voor kinderen.

   

  Kan ik de foto’s voor het boek zelf selecteren?

  Jazeker, wat u wilt. Alles is mogelijk. Ik kan ook de keuze voor u maken. Voordat het boek naar de drukker gaat, ontvangt u de opmaak digitaal. Samen kunnen we de fotoselectie eenmalig aanpassen.

   

   

  Er zijn meer foto’s gemaakt dan in het boek staan…

  U ontvangt een link naar een fotogalerij met de foto’s.

  Van die foto’s komt een selectie in het boek. Dat gebeurt in overleg.

  De foto’s uit de galerij kunt u in grote en/of kleine bestanden downloaden en bewaren. Dit adviseer ik altijd te doen. Zo heeft u zelf ook de foto’s in bezit.

  De fotogalerij is niet openbaar. U ontvangt een wachtwoord voor de fotogalerij en een pincode om de foto’s te kunnen downloaden. U kunt dan de hele serie downloaden maar ook een enkele foto.

  Hoeveel foto's ontvang ik?

  De richtlijn is ongeveer 25 foto’s per uur. U kunt er vanuit gaan dat alle belangrijke momenten in de selectie zitten, zowel in het boek als in de fotogalerij. Bij 3 uur fotografie zitten er 100 bewerkte foto’s in de prijs. Wilt u meer foto’s ontvangen dan maken we daar een aparte prijs-afspraak over.

   

   

  Hoe groot worden de foto's geplaatst?

  De foto’s verschillen in grootte. Nadat de foto’s zijn uitgezocht voor het boek, maak ik per pagina een opmaak. Ik maak van bepaalde momenten steeds een pagina of meerdere pagina’s. Sommige foto’s worden klein geplaatst en andere juist heel groot. Hiermee kan ik accenten leggen op bepaalde momenten en ontstaat jullie persoonlijke fotoverhaal rondom het afscheid.

  Kleur of zwartwit?

  Mijn foto’s zijn een combinatie van overzichtsbeelden en detailfoto’s, in kleur en soms zwartwit.

  Wanneer ontvang ik de eerste foto’s?

  Ongeveer een week na het maken van de reportage stuur ik u een persoonlijke link naar de online fotogalerij. Daar kunt u de foto’s bekijken en downloaden.

   

  Kan ik de foto’s ook los downloaden?

  Ja, u kunt de foto’s downloaden vanaf de beveiligde online fotogalerij. U ontvangt van mij een link met daarin een wachtwoord voor de fotogalerij en een pincode om de foto’s te kunnen downloaden.

  De link kunt u ook delen.

  Wanneer ontvang ik het boek?

  Binnen maximaal zes weken na het afstemmen van de inhoud ontvangt u het boek. De praktijk wijst uit dat het vaak sneller is.

  U ontvangt een link van het boek ter goedkeuring, pas na uw goedkeuring gaat het boek naar de drukker. Deze link kunt u ook delen.

 • Rondom het afscheid

  Wat is de meerwaarde van het fotograferen van een uitvaart?

  Afscheid nemen van een geliefd persoon is een verdrietig proces. Rondom een afscheid zijn er ook mooie en dierbare momenten die vaak langs u heen gaan maar waar u later veel steun aan kan hebben. Foto’s leggen de gevoelens voor de overledene en de nabestaanden vast en maken de intieme sfeer van dat moment voelbaar. Voor kinderen kunnen foto’s extra houvast geven. Soms zijn ze nog te jong om een afscheid bewust mee te maken of stellen ze hun rouw uit. Mensen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie kunnen door in het bezit te zijn van een fotoboek later in hun veilige omgeving terugkijken naar de dag van het afscheid. Dit maakt dat er rust kan komen in het begrijpen dat de dood onomkeerbaar is. Uiteraard is dit heel individueel. Ik denk graag mee om de beste foto’s te maken in de meest uiteenlopende situaties. 

  In de foto’s ziet u de liefde, de saamhorigheid, het verdriet, de bijzondere sfeer van het afscheid terug. Ik fotografeer de bloemen, details als een hand op een schouder, mooi binnenvallend licht en maak overzicht foto’s. U krijgt sfeervolle en waarheidsgetrouwe foto’s. U zult veel meer terug zien dan u zich kan herinneren van de dag zelf. Een boek is een houvast voor als het gemis zwaar is. Zelfs jaren later, generaties later, houden foto’s hun waarde.

  Met uw persoonlijke boek blijven de herinneringen levend. Foto’s brengen troost.

   

  Staat de aanwezigheid van een fotograaf de intieme sfeer van een uitvaart in de weg?

  Ik houd natuurlijk rekening met de bijzondere omstandigheden. Onzichtbaar ben ik niet, maar u kunt erop vertrouwen dat een bescheiden opstelling voor zich spreekt. Ik flits niet, mijn camera’s hoort u niet. De intieme sfeer wordt niet verstoort. Bij referenties kunt u de ervaringen van anderen lezen.

   

  Fotografeer je alleen bij de uitvaart?

  Nee, in overleg is bijna alles mogelijk.

  Een proces van afscheid verdient aandacht. Ik leg graag die dierbare en moeilijke momenten voor u vast. Mijn beeldverslag toont de gevoelens voor elkaar.

  Denkt u aan (gezins)portretten, een sfeerverslag van een dag uit, een verjaardag, een afscheid bij leven, een dag uit uw leven of vult u maar in….

  Na overlijden kunt u ook denken aan het sluiten van de kist, een condoleance, het plaatsen van een gedenksteen of het uitstrooien van de as.

  Waarom is het juist voor kinderen fijn een herdenkingsboek te hebben?

  Voor kinderen kunnen foto’s een extra steun zijn omdat zij hun rouw vaak uitstellen. Gemis en verdriet komen soms (tientallen) jaren later. Foto’s helpen bij de verwerking. Ze openen een gesprek, bieden troost.

  Hier leest u de ervaring van een moeder:

  Mijn dochtertje was twee toen ze haar zusje verloor. Al die jaren droeg ze emoties mee, waaraan zij geen woorden wist te geven. Toen zij een jaar of 8 was, vertelde ze me ontzettend verdrietig, dat ze haar zusje zo miste. Hierop heb ik het fotoalbum gepakt en hebben we samen de foto’s bekeken. Op die manier kregen haar emoties meer betekenis en kon ze haar zusje een mooi plekje in haar hartje geven.”

   

 • Praktische zaken

  Kan ik jou met deze corona-maatregelen nog inhuren?

  Dat kan zeker, juíst zou ik zeggen.  Ik probeer de 1,5 meter afstand zoveel mogelijk te respecteren. Afscheidsfotografie is nu nog meer van waarde omdat veel mensen niet naar een uitvaart kunnen of durven komen. Zo kunt u later door middel van het fotoboek de herinneringen alsnog delen, ook met diegene die er niet bij konden zijn. Afscheid nemen is anders geworden, ik heb al meerdere uitvaarten gefotografeerd waarbij een directe nabestaande niet aanwezig kon zijn. Dat is vreselijk verdrietig. Ik denk dan graag mee. Zo kan ik rekening houden in mijn fotografie de persoon die er niet is te betrekken in het afscheid. Dat kan op meerdere manieren. Ik zal altijd mijn uiterste best doen oplossingen te bedenken om liefdevolle momenten vast te leggen van wat wél kan. Altijd in overleg. Alles voor een zo goed en respectvol mogelijk afscheid.

   

   

   

  Kan ik de kosten van de fotografie declareren bij mijn verzekering?

  Verschillende uitvaartverzekeringen hebben binnen de polis een vrij te besteden budget. U zou dit kunnen besteden aan fotografie. Neemt u contact op met uw verzekeringsadviseur of uitvaartondernemer voor de mogelijkheden.

  Is een boek met meer pagina’s of ander maatwerk mogelijk?

  Maatwerk is altijd mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld dat ik meer dan 3 uur fotografeer? Wenst u meer boeken, in een ander formaat, met meer pagina’s, een luxe opbergbox voor uw boek? Ik maak graag een passende offerte. U kunt mij alles vragen, ik denk met u mee.

  Wat is je werkwijze?

  Het heeft mijn voorkeur om vooraf persoonlijk of telefonisch kennis te maken. Ik kan dan toelichten hoe ik te werk ga. Van tevoren spreken we duidelijk af welke gebeurtenissen ik mag fotograferen en welke eventueel niet. Of er nog iets is waar ik rekening mee kan houden of iets wat niet gemist mag worden. U houdt de regie. Ik probeer zoveel mogelijk de persoonlijke aspecten van iemand terug te laten komen in de foto’s.

  Per mail stuur ik de offerte met hierin de gemaakte afspraken. Mijn algemene voorwaarden stuur ik dan ook mee.

  Ik probeer zoveel mogelijk persoonlijke aspecten mee te nemen in mijn fotografie. Hield iemand bijvoorbeeld heel erg van de zon? Dan fotografeer ik het mooie binnenvallende zonlicht in de kerk. Alles voor een zo passend mogelijke afscheidsreportage.

  De belangrijkste momenten ontvangt u in een mooi fotoboek.

  Hoe gevarieerd zijn je foto’s?

  Mijn foto’s zijn een combinatie van overzichtsbeelden en detailfoto’s, in kleur en soms zwart-wit. Ik kan de meeste variatie in foto’s bieden als ik de nodige bewegingsvrijheid heb tijdens het fotograferen. In het boek krijgen de foto’s verschillende formaten. Zo ontstaat een zeer persoonlijk fotoverhaal.

  Hoe voorkom je dat mensen ongewild op de foto komen?

  Ik bied de mogelijkheid dat men bij aankomst een aankondiging ziet staan dat er op verzoek van de familie een fotograaf aanwezig is. Aanwezigen die bezwaar hebben gefotografeerd te worden verzoek ik dit mij kenbaar te maken. Dan houd ik daar rekening mee. Verder let ik op non-verbale communicatie, als iemand zich wegdraait zal ik van die persoon geen foto maken. Tot nu toe is dat nergens een probleem geweest.

  Worden mijn foto’s op fotografierondomafscheid.nl geplaatst?

  De foto’s die ik maak zijn alleen voor u. Alleen met uw uitdrukkelijke toestemming plaats ik foto’s op fotografierondomafscheid.nl zodat ook anderen zich een beeld kunnen vormen van mijn afscheidsfotografie. Mocht het een foto betreffen met veel mensen erop en een afgebeeld persoon voet zich hier niet comfortabel bij, dan verwijder ik de foto direct zodra dit wordt doorgegeven.

  Maak je ook video's?

  Nee, maar ik heb goede contacten met een cameraman die prachtige afscheidsvideo’s maakt. Wij kunnen prima samenwerken tijdens een uitvaart.

  Kan ik meer van jouw werk bekijken dan wat ik op deze website zie?

  De foto’s op fotografierondomafscheid.nl geven een goede indruk van mijn fotografie. Ik sta tussen de mensen, met respect voor de gebeurtenis. Tijdens een persoonlijke kennismaking kan ik u voorbeeldboeken laten zien. Ander werk van mij vindt u op arendaoomen.nl

  Mag ik de foto’s rondsturen of geldt er copyright?

  De foto’s die ik u lever, zijn bedoeld voor privégebruik. Wanneer u zelf foto’s doorstuurt of plaatst op social media, is het uw eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot de wetgeving van de AVG. Zelf zal ik nooit foto’s verspreiden zonder uw nadrukkelijke toestemming.